Fiskebilder


Se André Bruns
Islandsvideo


Sverigeväder


Äldre fiskebilder


Amerikansk fiskeportal


Få våra utskick   
och erbjudanden 

Namn

epostadress

Fiske i Laxá vid Husavik/Myvatn på norra Island

  

Länk till översiktskarta

  

Fiskeområdet vid Laxá är ett eldorado för flugfiskaren. Det är mycket vackert. Öringfisket är uppdelat i tre olika fiskeområden och naturen är ganska olika i respektive område. De tre områdena heter Myvatnsveit, Laxárdalur samt Adaldalur.

Laxá ligger ca 7 timmars resväg från Reykjavik. Om man kör bil därifrån har man möjlighet att se en stor del av Island med dess exotiska och vackra natur. Man kan även ta inrikesflyget till Akureyri och har då ca 1 timmes bilkörning till Laxá Man är alldeles invid polcirkeln. Nätterna är ljusa och under månaden runt midsommar är det midnattssol och ljust hela dygnet.
Norra Island är normalt sett mer solsäkert än längre söderut och man har ofta goda chanser att få bra väder. I det närbelägna mycket vackra lilla samhället Husavik finns allt man behöver av affärer restauranger mm. Husavik erbjuder dessutom Islands kanske bästa möjligheter till valskådning. Även havsfiskemöjligheterna är mycket goda för den som vill prova på något annat än flugfiske.
Ett par mycket trevliga och fiskrika sjöar ligger nära Laxá och där kan man även spinnfiska efter öring och röding. Möjligheter till ridning vandring och annan rekreation finns naturligtvis också. Fågellivet är rikt och bland annat finns stora kolonier med lunnefågel i närheten av Husavik.

Inte långt från Laxá Ligger den mycket intressanta lilla älven Litlá. Här kan man få uppleva ett av Islands bästa fisken efter stor havsgående röding och öring. I närheten finns även de mindre älvarna Myrarkvisl och Reykjadalsá med ett mycket bra fiske efter både öring och lax.

Myvatnsveit

Laxá vid Myvatn är den del av Laxá som ligger närmast sjön Myvatn. Det anses av tradition som ett av Europas allra bästa öringvatten. De varma källorna i sjön Myvatn gör att Laxá är oerhört näringsrik. Följden blir att älven därför är ett av de mest fiskrika öringvatten man kan hitta. Myvatnsveit erbjuder ett varierande fiske i mycket vacker natur. Fisken kan vara av mycket bra storlek.
Sammanlagt finns på denna sträcka 14 fiskekort. Endast flugfiske är tillåtet. Boendet finns bl a i en vackert belägen fiskelodge med helpension. Denna bokas separat.

Laxárdalur

Laxárdalur erbjuder ett fiske som är väl jämförbart med fisket längre upp vid Myvatnsveit. Naturen är här bergig och de olika fiskesträckorna kan vara tämligen olika. Fisket är därför i detta område kanske ännu mer varierande än det är längre upp vid Myvatn. Storleksmässigt är öringen oftast mellan 1 och 2 kg och även öringar från 2 kg och uppåt fångas ganska ofta.
Sammanlagt finns även på denna sträcka 14 fiskekort. Endast flugfiske är tillåtet. Logi finns bl a i en mycket trivsam fiskelodge med helpension. Denna bokas separat

Området Adaldal

Laxá rinner från sjön Myvatn och norrut ner till havet vid Husavik på norra Island. Området Adaldal ligger ungefär halvvägs ner mot havet. Vi kan här erbjuda upp till 12 fiskekort på ett sammanhängande område. Fisket är här minst lika bra som på de övre två sträckorna om man ser till antalet fiskar som fångas, ibland är det t o m bättre. Storleksmässigt är dock fisken möjligen något mindre med medelvikt runt 1kg. Fiskar som väger mellan 1 och 2 kg är dock relativt vanliga och fiskar över 2 kg inte alls ovanliga. Naturen är vacker och fiskemässigt är området varierande.
Endast flugfiske är tillåtet. Logi finns på flera pensionat med självhushåll.

Boende bokas av resetekniska skäl direkt hor entreprenör. Vi tillhandahåller alla erforderliga kontaktuppgifter för detta. Hyrbilar och guider kan bokas direkt genom oss mycket förmånligt.

OBS att fisket i Adaldal med fördel kan kombineras med fiskekort i omgivande vatten som t ex Myrarkvisl och Litlaá. Plats kan då finnas för fler än 12 fiskare. Kostnaden för dessa älvar är högre och framförallt litlaá behöver bokas i mycket god tid.

Fisket

Vissa områden erbjuder ett utmanande och krävande fiske och i andra är det mer lättfiskat. Det går oftast bra att klara sig utan 4x4 bil, men på några platser kan man ha fördel av en sådan för att komma lite närmare fiskeplatserna.
Man fiskar vanligen 2 personer per sträcka och endast flugfiske är tillåtet. Man får ta upp 2-4 fiskar per dag och fiskare. Antalet växlar med resp sträcka man fiskar på. Fisket är tidsreglerat. Man fiskar från 7 på morgonen till 13.00 samt mellan 16 och 22.00. Om det är bra förhållanden för kvällsfiske så kan tiden förskjutas så att man börjar lite senare på em och fiskar till senare på kvällen.
Vadarbyxor krävs på de flesta av de aktuella fiskeplatserna. Lånespön och rullar kan erbjudas i begränsad omfattning för den som själv saknar utrustning.
Guidning vid älven ingår i våra öppna grupper på så sätt att man av reseledaren/guiden får alla erforderliga anvisningar och råd om var och hur det är bra fiske. För dig som reser i en mindre grupp ger vi erforderliga instruktioner innan avresan eller på plats.
I de två övre områdena finns en fiskevärd om kan ge tips och råd samt förser er med kartor. På förfrågan erbjuder vi även mot extra kostnad mer personlig guidning för den som så önskar. Det går utmärkt att få guidning endast första dagen/dagarna och då blir kostnaden ganska blygsam

Kompletterande info om vårt fiske på Island

Området Myvatn / Husavik

Närheten till Myvatn erbjuder sightseeing i områden med varma källor och vackra fält med lavaformationer. Området runt Myvatn och Husavik betraktas som ett av Islands vackraste och mest besökta av turister och man kan här möta människor av många olika nationaliteter
Det finns här möjligheter att både vandra och rida samt till valskådning i närliggande Husavik. Bra möjligheter finns till diverse andra spännande naturupplevelser. Detta område är därför även mycket lämpligt för en familjesmester där de olika familjemedlemmarna ofta har olika behov och intressen.

Fiskepartner började erbjuda fiske i Laxá i juni 2007. Premiärfisket var mycket lyckat och flera deltagare anmälde sig på plats för att återkomma 2008. Under följande år har fisket varit mycket lyckosamt och många kunder återkommer år efter år. Vi gör vårt bästa för att erbjuda detta fiske till alla intresserade. Vi kan erbjuda fiskekort till enstaka personer eller mindre grupper.
Vi kan även ordna fiske för stora grupper genom att kombinera kort i ovanstående tre områden.

Tidpunkt för fisket i förhandsbokade grupper brukar vara mitten av juni samt mitten av juli med 5 fiskedagar per tillfälle. Laxá kan även kombineras med Litlá nordost om Husavik som är ett mycket intressant vatten med bl a även havsgående fisk hela säsongen. Fiske i de närliggande sjöarna Langavatn och Kringluvatn samt Vestmnnsvatn kan erbjudas på plats till en mycket marginell kostnad för den som vill prova något annat under någon dag.

Fiskekort erbjuds som nämnts på förfrågan för större eller mindre grupper. Intresseförfrågningar tas emot under hösten och om vi inte kan ge besked direkt om en viss tid så kan det i undantagsfall dröja till slutet av januari innan vi vet tilldelningen. I mån av att det finns obokad tid kan vi ofta även ordna kort efter januari. Det är aldrig meningslöst att komma med en förfrågan eftersom kort ibland kommer in på återbud.

Boende och transport bokas av resetekniska skäl direkt hor entreprenör. Vi tillhandahåller alla erforderliga kontaktuppgifter för detta. Hyrbilar och guider kan bokas direkt genom oss mycket förmånligt.

På förfrågan kan vi ev också ordna fiskekort i attraktiva vatten såsom t ex Laxá i Kjós,Langá, Nordurá, Andakilsá, Litlaá, Varmá, Myrarkvisl, Reykjadalsá m fl vatten.

Du når oss på telefon: 0708-55 85 33 eller via   e-post

Prisuppgifter för vårt fiske lämnas på förfrågan

Handpenning på vanligen 25% erläggs i samband med definitiv anmälan. Handpenningen täcker fasta kostnader för bokningar mm och återbetalas ej om deltagare lämnar återbud  

Bokningsregler

  

  

Islandskartor

 


Fiskebilder

  Du når oss på telefon: 0708-55 85 33 eller via nbsp; e-post

  

Tillbaka till sidans topp

 

PO Fiskepartner, Musikvägen 34,, 756 50 Uppsala
Tel: 0708-55 85 33

Copyright © Per-Otto SylwanOm
Fiskepartner


Fisketurer på Island


Havsfiske Island