Fiskebilder


Se André Bruns
Islandsvideo


Sverigeväder


Äldre fiskebilder


Amerikansk fiskeportal


Få våra utskick   
och erbjudanden 

Namn

epostadress

Kompletterande information ”Fiske på Island”

 


 

Här följer lite mer information till dig som vill fiska på Island

Fiskepartner erbjuder fiske på Island.

Några av våra huvudområden är Sjöfiske efter öring och röding på höglandet i området Fjallabak nordost on vulkanen Hekla på södra Island samt på Arnarvatnsheidi intill Langjökull i nordväst. Vi har vidare ett fantastiskt bra flugfiske efter öring i den berömda Laxá vid Myvatn-Laxádalur-Adaldalur intill Husavik på norra Island.
På förfrågan kan fiske på Island erbjudas enligt offert på många platser i fina vatten. Vi har tillgång till många av Islands bästa vatten inklusive exklusivt Laxfiske samt även havsfiske på olika platser.

Fisket

Fiske på Island är en fantastisk upplevelse, delvis pga den vackra naturen, men också på grund av riklig tillgång på laxartad fisk. Här finns mycket bra öringfiske samt fiske efter röding, lax och även havsgående röding så kallad Arctic char. Havsfisket erbjuder mängder av fisk i vatten som fortfarande är i det närmaste oförstörda.
För den som vill fiska med fluga är fisket varierande. De flesta vanliga flugmönster fungerar ofta utmärkt. Lokala förhållanden är dock ofta sådana att små nymfer är ovanligt bra såsom t ex Haröra, Peacock, samt inte minst den lokala berömda nymferna Krokurinn och Myssla. Andra flugor som ofta går bra är Black ghost, Montana, Black gnat, Nobbler, Wolly bugger, Rektor , Europa 12, Superpuppa samt olika typer av Muddler och Caddis. För laxfisket är Frances de kanske allra populäraste flugorna.

Det mesta av flugfisket bedrivs med fördel med spön av klass 4-6. Ibland kan dock något högre klasser såsom 7-8 vara lämpliga då det inte sällan är blåsigt på Island. Flytlina fungerar oftast bra, men ibland kan sinktip eller en sjunkande tafs vara att föredra. En långsamt sjunkande lina kan också vara bra att ha med sig.

För spinnfisket är det olika typer av spinnare som brukar fungera bäst. I särklass står Vibrax på 3-6g som brukar slå det mesta. Olika skeddrag som är böjda brukar fungera mycket bra på främst öring, t ex Toby, gärna svart eller blå eller i kombinationen svart/blå och blank. Salamander i rött och mässing brukar också gå mycket bra.
Mask samt annat bete såsom räka eller fiskbitar av t ex makrill fungerar bra, men mask är inte helt lätt att få tag på på Island. Många islänningar metar dock med just bitar av makrill.

Vadarbyxor rekommenderas vid många fiskeplatser. På höglandet kan man klara sig ganska bra med vanliga stövlar, men vadarstövlar eller framförallt vadarbyxor innebär en klar fördel på vissa fiskeplatser. När det gäller fisket i Laxá på norra Island är vadarbyxor ett måste. Vissa platser kräver att man vadar för att nå fisken. Detta gäller också vanligen vid de flesta laxfiskeplatser

Desinficering av utrustning

OBS att fiskeutrustning måste desinficeras vid inresan till Island om man inte gjort detta hos en veterinär i Sverige som kan skriva intyg. På flygplatsen får man räkna med några hundralappar per utrustning + kostnad för eventuella vadare. Normalt sett blir det ofta billigare att göra det hemma i Sverige om man är några stycken och alla vill ha med några spön. Även vadare och beten behöver desinficeras. Man använder ett medel som heter Virkon. Detta finna att köpa på färghandel eller apotek eller i en akvarieaffär. Veterinärerna brukar också ha det hemma. Man sprayar grejorna under insyn av en veterinär som sedan kan skriva ett intyg. Detta bör vara utställt på varje person, daterat nära avresan och man bör räkna upp det som desinficerats. Veterinären bör ha en stämpel eller logga så det ser seriöst ut.

Självhushåll

På höglandet gäller självhushåll, dvs att alla hjälps åt att laga mat, diska mm. Detta brukar fungera smidigt. Ibland gör någon lite mer, men det jämnar ut sig i längden. Guiden hjälper vid behov till med att göra ett schema för veckan. OBS att guiden/guiderna ofta har mycket att hålla reda på och fixa så han eller hon kan behöva stå över hushållsarbetet ibland. Har du speciella önskemål om mat så framför detta i samband med planeringen vid ankomsten eller i mail innan avresan

Boende och transport bokas av resetekniska skäl direkt hor entreprenör. Vi tillhandahåller alla erforderliga kontaktuppgifter för detta.
Hyrbilar och guider kan bokas direkt genom oss mycket förmånligt.

Klädsel mm

Vädret på Island är oberäkneligt. Man bör ha med sig klädsel för alla väder inkl mössa, långkalsonger och ev vantar. Det kan ibland bli kallt även på sommaren. För den som har vadarbyxor behövs inget helt regnställ, men vadarjackor brukar läcka efter ett tag så ta gärna med en riktigt tät regnjacka. Ombyte behövs om man trots allt blir blöt.
Det finns inga myggor på Island. Knott kan däremot förekomma i riklig mängd vid vissa tillfällen. Det är klokt att ha med sig ett myggnät för extrema situationer samt ev myggmedel. Både vid Laxá och på höglandet kan knott ibland vara rikligt förekommande när det är varmt och stiltje och särskilt om det nyss varit en kläckning.
En ryggsäck för dagsturerna + termos och kåsa kan vara bra att ha.
På höglandet gäller sovsäckslogi så där behövs en sådan. Det kan även vara bra att ha med ett örngott som man kan fylla med några klädesplagg eller liknande eftersom kuddar inte finns på plats i dessa stugor.
På höglandet finns ingen el så ta gärna med extrabatterier till mobilen och/eller billaddare. OBS att mobilerna kan ha dålig täckning på vissa platser t ex gäller detta ibland vid stugorna.

Försäkringar

Vi som arrangör har inte försäkringar som gäller enskilda personer. Tänk därför på att själv se till att ha erforderliga försäkringar för personliga behov om något händer.

Avbokning

För fisket gäller oftast betydligt hårdare villkor än annars vid avbeställning. Villkoren varierar från fall till fall. Bokningsavgiften kan endast undantagsvis återbetalas och då måste ersättare ha ordnats.
På höglandet gäller förhållandevis generösa villkor. Vid avbokning tidigare än 30 dagar innan avresa kan du avboka och slippa betala det som återstår av avgiften. Vid avbokning senare måste ersättare ordnas för återbetalning. Bokningsavgiften som varierar i storlek beroende på vilket vatten återfås dock ej.
Vid bokning av exklusivare fiske såsom t ex vid Laxá på norra Island förbinder vi som arrangörer oss att betala mycket dyra fiskekort. I det fall du måste boka av så är du således oftast tvungen att betala hela kostnaden om ersättare ej kan ordnas.

Kursklausul

Island har en mycket känslig valuta som periodvis varit mycket instabil. Under den ekonomiska krisen 2008-2009 så halverades värdet på den isländska kronan som därefter varit förhållandevis stabil. Därefter har kursen åter gått upp. Vi måste gardera oss för framtida svängningar och har därför en kursklausul som innebär att vi vid kursförändringar på mer än 5% tvingas ta ut ev fördyring av våra kunder i den mån kostnader är ofakturerade av våra entreprenörer. Våra priser sätts i Isländska kronor vilket gör att betalningar följer kursen vid betalningstillfället. Detta förenklar delvis problematiken men större svängningar kan ändå ställa till problem
Det bör noteras att problemet normalt är litet. Återbud har varit extremt ovanliga under minst 20 år men om något skulle hända så försöker vi naturligtvis att hjälpa till så gott vi kan med att hitta och boka in eventuella ersättare.

Du är mycket välkommen på något av våra arrangemang

PO Sylwan / Fiskepartner Sverige

För intresseanmälan eller frågor kontakta oss på tel: 0708 – 55 85 33 eller använd denna    e-postlänk.

 

Tillbaka till fiskesidan

  

Tillbaka till sidans topp

 

 

PO Fiskepartner, Musikvägen 34, 756 50 Uppsala
Tel: 0708-55 85 33

Copyright © Per-Otto SylwanOm
Fiskepartner


Fisketurer på Island


Havsfiske Island